Benodigdheden

Kleding

Aikido wordt beoefend in een aikidopak dat identiek is aan een judopak. Deze wordt ook keikogi of dogi genoemd, wat Japans is voor trainingskleding. Om het jasje dicht te houden wordt er ook een band gedragen. Dit heet een obi en is, afhankelijk van je graad, wit of zwart. Mensen die een zwarte band hebben dragen ook de broek van een Japans herenkostuum. Dit heet een hakama en dient van origine deels om de voetpositie te verbergen.

Een keikogi en hakama
keikogi-hakamaOm volgens Japanse traditie en hygiëne van de kleedkamer naar de mat te kunnen lopen, neemt iedereen zijn eigen zori, slippers, mee. Meestal zijn dit gewone badslippers waar je ook mee onder de douche kan. Voor de training is het bij ons de regel dat iedereen zijn of haar voeten wast. Neem daarvoor een handdoek mee. Deze kun je na de training ook gebruiken voor het douchen.

Voor mensen die een proefles of een introductiemaand doen is het mogelijk in een lange trainingsbroek en een shirt met lange mouwen (longsleeve) te trainen. Hier mogen geen ritsen, drukkers of andere harde of scherpe onderdelen aanzitten. Het aanschaffen van een aikidopak met band via de vereniging kost ongeveer tussen de € 50,- en € 70,-. Een pak kan vijf tot tien jaar meegaan. Mensen die vaak trainen hebben er meestal twee om logistieke redenen aangaande hun wasmachine.

We raden het aikidopak van Ronin aan. Een dunnere versie is het aikidozomerpak van Ronin. Die is beter voor trainen in warmere gebieden en op zomerscholen. Verder geeft het iets minder schokdemping omdat het dunner is.

Trainingswapens

Voor de wapentrainingen gebruiken we een houten mes genaamd tanto, houten staf genaamd jo, een houten zwaard genaamd bokken. Wanneer we hier mee trainen kunnen mensen die deze niet hebben er een lenen. Via de vereniging is het mogelijk bij onze leverancier deze trainingswapens voor jezelf aan te schaffen. De prijzen variëren ongeveer, afhankelijk van het type en de kwaliteit, van € 10,- tot € 60,-. Mits goed verzorgd kunnen ze wel tientallen jaren meegaan. Mocht je ze ooit vervoeren, van en naar de training, dan dient dit in een foedraal te gebeuren.

Een bokken, jo en tanto
bokken-jo-tantoAan de bokken stellen we voor onze trainingen speciale eisen, onder andere dat ie van een bepaald type is en er een stootplaat genaamd tsuba bij zit. Meer gevorderden kunnen ook een plastic zwaardschede, saya, aanschaffen om beter een zwaard te leren trekken. Een volgende stap zou een iaito, een stalen Japans oefenzwaard, kunnen zijn maar daar moet niet te licht over gedacht worden en deskundig advies is nodig om een miskoop te voorkomen.

Leveranciers

Onze vereniging heeft in haar dojo voldoende trainingswapens van elke type en daardoor is er voor beginners geen noodzaak die zelf aan te schaffen. Mocht je externe seminars gaan bezoeken of thuis willen oefenen dan raden we je aan zelf je eigen trainingswapens aan te schaffen.

Er bestaan veel leveranciers van trainingswapens voor aikido die in grote verscheidenheid van kwaliteit en prijs hun producten aanbieden. Sanshinkai Aikido Utrecht heeft goede ervaring met Aiki Budo Sport / Ronin en we bevelen uit hun selectie het volgende aan.

Bokken

Als bokken raden we aan de JAPANSE BOKKEN MET KENMINE met een tsuba. Ben je gevorderde en wil je meer leren over het trekken van een zwaard, dan is de zwaardschede KUNSTSTOF SAYA MET SAGEO interessant om aan te schaffen.

De volgende producten worden door ons afgeraden omdat ze voor onze stijl niet bruikbaar zijn: IWAMA BOKKEN PRO-SHUGYO en TAIWANESE SUBURITO. Deze zijn wel geschikt voor persoonlijke suburitraining. Verder zijn de TAIWANESE BOKKEN INCL. TSUBA en JUNIOR BOKKEN TAIWAN INCL. TSUBA minder bestand tegen intensief gebruik. Door slijtage gaan deze sneller splinteren of breken, wat gevaarlijk is voor jezelf en je trainingspartners.

Jo

Voor jo raden we aan de JAPANSE JO 2.4 WIT EIKEN. Een dikker en zwaarder model, voor wie dat fijner vindt, is de JAPANSE JO 2.7 WIT EIKEN, maar deze is daardoor ook iets trager.

De JO CHINEES EIKEN PRO-SHUGYO 2.6 en TAIWANESE JO 2.6 zijn minder bestand tegen intensief gebruik. Door slijtage gaan deze sneller splinteren of breken, wat gevaarlijk is voor jezelf en je trainingspartners.

Tanto

De keuze voor een tanto komt minder nauw omdat die niet leiden onder de impact van andere trainingswapens. De JAPANSE TANTO
is mede door de ronding zeer geschikt. De CHINESE TANTO en TAIWANESE TANTO zijn ook prima om mee te werken.

Foedraal

Trainingswapens gaan langer mee en zijn beter te vervoeren in een speciaal daarvoor gemaakte foedraal. Niet alleen beschermt een foedraal de trainingswapens tegen stoten maar ook tegen wisselingen in temperatuur en vochtigheid waardoor ze minder snel krom kunnen trekken.

Een exemplaar dat prima voldoet, is STOKKENHOES MET DRAAGRIEM NYLON VOOR JO, BOKKEN EN TANTO, maar een meer persoonlijke tas met een unieke print op de stof is ook zelf te maken of bij andere leveranciers te koop.

Metalen zwaard en dolk

Win voor het aanschaffen van een metalen zwaard of dolk eerst grondig informatie in en ga er zeker niet mee aan de slag als je hier niet in getraind bent, en al helemaal niet met andere mensen. Werken met trainingswapens brengt een groter risico met zich mee maar een metalen zwaard of dolk, met of zonder scherpe rand, is zeker levensgevaarlijk. Tevens geldt er een strengere wetgeving voor deze wapens waar je van op de hoogte moet zijn.

Het auteursrecht van de afbeeldingen op deze pagina ligt bij Aiki Budo Sport / Ronin.