Wapenlessen

Sanshinkai Aikido Utrecht biedt ook wapenlessen aan. In tegenstelling tot de aikidolessen vinden deze buiten plaats op rustige groene locaties. Tijdens deze lessen worden diverse lange en korte kata beoefend die hieronder één voor één worden besproken.

Aikido is deels afkomstig van verschillende kendo, Japanse vormen van zwaardvechten. Om aikido-principes met behulp van zwaard te kunnen oefenen zijn delen van deze aparte krijgskunsten geleend en minimaal aangepast. Deze verzameling van kata heet aikiken en is een essentieel deel van aikido.

Saito shinan die aikiken demonsteert

Ook jodo, Japans stokvechten, ligt deels ten grondslag aan aikido. In tegenstelling tot een zwaard is de houten stok, die hier wordt gebruikt, aan beide zijden identiek. Deze karakteristiek is duidelijk terug te vinden in de ronde vormen in aikijo kata.

Saito shinan die aikijo demonstreert

Uniek aan Sanshinkai Aikido is de beoefening van de hojo kata die afkomstig is uit Kashima Shinden Jikishinkage-ryū. Een meer dan vijfhonderd jaar oude Japanse zwaardkrijgskunst die te omschrijven is als meditatief zwaardvechten waarin actie maar ook langzame bewegingen te vinden zijn.

Impressie van to no kata

Dit wordt in Japan door nog maar een handjevol mensen beoefend. Wij prijzen onszelf bevoorrecht door als één van de weinige groepen in de wereld ook de overige kata van dit systeem te beoefenen, zij het facultatief ten opzichte van het reguliere aikidocurriculum. De hojo kata is uitermate geschikt als basis voor het ontwikkelen van houding, focus, balans, ademhaling, timing en afstand.

Oefenen met wapens vergroot je vaardigheid in het toepassen van aikido-principes. Door het plaatsen van één of meerdere objecten tussen jou en je partner(s) wordt het lichamelijke conflict complexer en de training des te meer uitdagend. Voordelen van oefenen met wapens is je aikidobewegingen te verfijnen en inzicht in de bewegingen te vergroten.