Ledeninterview met Tereza

naam Tereza
geboortejaar 1993
opgegroeid in Ostrava, Czech Republic
aikido sinds 2009
graad 3e kyu

foto-interview-tw1Wat vind je mooi of inspirerend aan aikido?

Het mooie aan aikido zijn de mensen. Het inspirerende aan aikido zelf is het filosofische aspect. Er is geen competitie en de enige tegenstander die een aikidoka kan hebben, is zichzelf.

Wat is je favoriete techniek en waarom?

Ik vind technieken die beginnen met katadori men uchi en ushiro ryote tori leuk. Wanneer technieken gecompliceerd zijn en veel kleine stapjes hebben vind ik ze het leukst. Het vergt concentratie en ik heb veel lol in de uitvoering.

Hoe pas jij aikido toe in het dagelijks leven?

Ik gebruik ademhalingsoefeningen om mezelf te kalmeren wanneer ik gestrest ben. Na vijf jaar aikido kan ik zien hoe het mij heeft geholpen. Het heeft ook een beetje mijn persoonlijkheid veranderd.

Wat doe je in je dagelijks leven?

Wanneer ik niet op de universiteit aan het studeren ben, doe ik verschillende sporten. Ik hou er van om series en films te kijken en om boeken te lezen.

Wat maakt je aan het lachen?

Bijna alles, behalve domheid.

Wat is je favoriete citaat?

Om eerlijk te zijn heb ik er geen.

Wat moeten we verder over je weten?

Ik ben opgegroeid in de Tsjechische Republiek in een industriestad, Ostrava genaamd. Er wordt gezegd dat deze stad niet zo mooi is, maar ik vind het tegenovergestelde. Het hangt af van waar je rondloopt. Ik begon aikido toen ik zestien was. Het was eigenlijk best toevallig. Ik zag een poster in de tram, maakte een notitie op mijn telefoon met een alarm voor de datum van de introductieles. Toen het alarm af ging was ik het eigenlijk alweer vergeten. Ik ging er heen en tijdens het kijken dacht ik: “Dat is raar, ik wil dat proberen!”