Ledeninterview met Carly

naam Carly
geboortejaar 1981
opgegroeid in Verenigde Staten
aikido sinds 2023
graad mukyu (inmiddels 6e kyu)

foto-interview-cb1Wat vind jij mooi of inspirerend aan aikido?

Wat ik inspirerend en mooi vind aan aikido is dat het een sport is die je levenslange kan beoefen. Het is voor vrijwel iedereen toegankelijk. Je begint gewoon waar je bent, ongeacht (on)ervaring, en er is altijd ruimte voor ontwikkeling en groei, hoe gevorderd je ook bent. Mensen van zeer verschillende niveaus kunnen samen trainen en een middenweg vinden die elkaars capaciteiten respecteert.

Wat is je favoriete techniek en waarom

Ik heb nog niet echt een favoriet. Ik ben vaak verbaasd hoe anders ik een techniek, of training in het algemeen, kan ervaren op basis van wat ik die dag naar de tatami breng. Mijn ervaring met welke techniek dan ook, op een bepaalde dag, hangt voor een groot deel van mij af. Dat is zowel empowerend als uitdagend.

Hoe pas je aikido toe in het dagelijks leven?

Haha. Hetzelfde antwoord als hierboven: mijn ervaring op een bepaalde dag hangt voor een groot deel van mij af. Dat is zowel empowerend als uitdagend. Maar aikido helpt mij ook om het verschil te leren herkennen tussen mijn angsten en mijn grenzen, en hoe ik de eerste onder ogen kan zien en tegelijkertijd de laatste moet respecteren.

foto-interview-cb2Wat doe je in je dagelijks leven?

Veel dingen. Voor mijn werk ben ik redacteur, dus ik waardeer de mogelijkheid om iets fysieks te doen waardoor ik op de been en uit mijn hoofd kom. Ik doe regelmatig andere vormen van lichaamsbeweging om te crosstrainen en de algehele conditie te verbeteren. Ik bestudeer ook de taal en cultuur van mijn adoptieland. En als ik vrije tijd heb, wat de laatste tijd niet zo vaak is, doe ik graag vrijwilligerswerk omdat het geweldig voelt om iets terug te geven aan een gemeenschap die mijn thuis is geworden en mij zoveel heeft gegeven.

Wat maakt jou aan het lachen?

Veel dingen, maar vooral Amerikaanse en Britse humor vanwege mijn huidige taalbeperkingen. Alles wat grillig, dwaas, raar, zelfspot, satirisch of oneerbiedig is. Bijna alles dat het leven serieus neemt zonder zichzelf serieus te nemen.

Wat is je favoriete citaat?

Als redacteur vind ik het geweldig hoe woorden menselijke ervaringen en ideeën op prachtige wijze kunnen uitdrukken, maar ik erken ook hoe woorden tekortschieten in het weergeven van de kracht van de werkelijkheid. Ik heb een lange lijst met verzamelde citaten en gedichten die ik regelmatig aanvul en opnieuw bekijk voor inspiratie, troost, enzovoort, maar ik kon geen favoriet kiezen. Twee die mijn gevoelens over aikido zouden kunnen weergeven zijn:

“I didn’t know if I could do it, or if I would be quite the same… when I resurfaced. I just knew that I was ready to find out.” Shane Benzie, “The Lost Art of Running”

“Oh snail,
climb Mt. Fuji,
but slowly, slowly.”
Kobayashi Issa

Wat moeten we nog meer over jou weten?

Ik ben misschien wel de minst waarschijnlijke persoon om aikido te trainen en ben vaak de meest onhandige persoon op de tatami op een bepaalde dag, toch houd ik van de schoonheid, de uitdaging en de kameraadschap van de beoefening. Als ik het kan, kan letterlijk iedereen het.