Over ons

Sanshinkai Aikido Utrecht is een vereniging die een open en respectvolle sfeer ademt. Hierin creëren we een leerzame omgeving waar met veel plezier en enthousiasme wordt getraind.

Onze vereniging is opgericht op 27 maart 2007 door een aantal mensen die al aikido beoefenen. In die tijd trainde zij onder leiding van Sander van Geloven al bijna drie jaar aikidowapentechnieken op verschillende buitenlocaties. Op 11 juni 2008 is de vereniging meer volwassen geworden door een bestuur te kiezen en vervolgens officiële statuten laten opstellen en bij verschillende instanties te laten inschrijven. Op 1 november 2008 hadden we onze inaugurele training met indoor aikidolessen.

Zijn er verschillende stijlen aikido?

Er zijn maar een handvol verschillende stijlen aikido. De stijl aikido die wij doen heet Aikikai Aikido. Deze stijl heeft de meeste beoefenaars en is in de officiële lijn van de oprichter van aikido. Binnen deze grote stijl, met veel verschillend leraren, is de nodige variatie te vinden.

Een getalenteerde Japanse aikidoleraar, die uiteindelijk in de technische commissie van Aikikai Aikido plaatsnam, is Masatomi Ikeda sensei. Hij was een voltijd aikidoleraar en heeft een paar decennia het aikido in Zwitserland geleid. Zijn levenswerk was het ontwikkelen van een didactisch systeem om de stijl Aikikai Aikido te beoefenen en te onderwijzen. Dat systeem heet Sanshinkai Aikido.

Wat is Sanshinkai?

Sanshinkai bestaat uit drie pilaren. Ten eerste en meest belangrijk is dat de krijgskunst aikido. De tweede is genkikai. Dit is een verzamelnaam voor een aantal gezondheidsoefeningen die afkomstig zijn uit een aantal Japanse en oosterse gezondheidstradities, bijvoorbeeld uit yoga. Sommige zijn zeer recent ontwikkeld en andere zijn meer dan 2500 jaar oud. Als derde en laatste pilaar is er de zwaardkata genaamd hojo. Deze is afkomstig is uit 500 jaar oude zwaardvechtschool Kashima Shinden Jikishinkage-ryu.

De gezondheidsoefeningen zijn zo uitgekozen dat ze mensen die aan aikido doen de nodige ondersteuning geven. Verschillende vormen van ademhaling, stretchen en meditatie helpen bij een goede warming-up en cooling-down voor het voorkomen van blessures en ze bevorderen natuurlijk herstel van het lichaam na een intensieve training. Deze brede selectie van oefeningen zijn geschikt om ook thuis te doen en zijn vooral een innerlijke training.

Vanuit het Japans vertaald betekent san drie, shin hart en kai verenigd.

Welk didactisch systeem zit er in Sanshinkai Aikido?

Wat maakt onze vereniging uniek?

Inaugurele trainingOns doel is om voorwaarden te creëren om de Japanse krijgskunst aikido te kunnen trainen volgens het systeem van Masatomi Ikeda shihan. Dit systeem wordt ook wel Sanshinkai Aikido genoemd en streeft naar ons idee harmonieuze zelfexpressie na door middel van ontwikkelen van vrijheid en verantwoordelijkheid.

Onze aikidolessen zijn in een sporthal waar we 126 m2 eigen matten hebben. Verder verzorgen we wapenlessen op groene buitenlocaties. Het voegt een extra dimensie aan de ervaring toe door het gehele jaar in alle weersomstandigheden (uitzonderingen daargelaten) buiten te trainen.

Training met Jelena Vrzić, 6e danIn april 2010 en oktober 2011 hadden we een seminar met Jelena Vrzić, 6e dan, uit Servië dat zeer succesvol was verlopen. Zie onze homepage voor een overzicht van evenementen die hebben plaatsgevonden en de linkerzijde van deze website voor een overzicht van aankomende evenementen.

We bieden verschillende soorten trainingen aan zoals te zien is in ons lesrooster. Onze leden gaan vriendschappelijk met elkaar om en ontmoeten elkaar ook op sociale bijeenkomsten buiten de lessen om. Voor meer informatie of een gratis proefles, neem contact met ons op.

Zie ook ons privacybeleid.