Ledeninterview met Ernst

naam Ernst
geboortejaar 1975
opgegroeid in Abbenbroek, Zuid-Holland
aikido sinds 1995, onderbreking van 12 jaar
graad 1e dan

foto-interview-eb1Wat vind je mooi of inspirerend aan aikido?

Als je met met elkaar of meerdere mensen aan het werk bent en in de zone komt. Dan gebeuren er dingen waar je hersenen niet meer tussen zitten.

Wat is je favoriete techniek en waarom?

Mijn favoriete techniek is iriminage omdat het de volgende twee dingen heeft: aan de ene kant is het in de richting van de ander meekijken. Als tweede punt heeft het dat er een enorm andere wending aan geeft, maar nog steeds wel samen is. Het heeft effectief de circulaire beweging in aikido.

Hoe pas jij aikido toe in het dagelijks leven?

Door respect te hebben voor de grenzen van anderen en ook voor grenzen van mezelf. Verder door rust te hebben in de interactie en te weten wanneer doelgericht ergens voor te gaan en wanneer dat niet nodig is.

Wat doe je in je dagelijks leven?

Ik heb psychologie gestudeerd en onderwezen aan de Universiteit Utrecht. Nu werk ik met psychiatrische patiënten. Onder mijn begeleiding doen ze in een tweedehands computerwinkel en reparatiewerkplaats werkervaring op voor re-integratie op de arbeidsmarkt. Naast aikido maak ik muziek op mijn Yamaha CS6x en ben ik DJ ik op bedrijfsfeestjes en aikidopartijen.

Wat maakt je aan het lachen?

Een gezonde dosis zelfspot en door andere een beetje te plagen om het leven niet te serieus te nemen. Verder foute films uit de jaren 80.

Wat is je favoriete citaat?

“The mystery of life isn’t a problem to solve, but a reality to experience.” Frank Herbert, Dune.

Wat moeten we verder over je weten?

Ik merk steeds meer in aikido dat de uitdaging zit in het groeiproces. In het werken met anderen mezelf tegenkomen en daar gezond mee om te gaan. Dat is tegelijk de grootste uitdaging en de grootse winst. Soms geeft dat frustratie maar uiteindelijk is de groei wel waar ik het meeste plezier van aikido uit haal.

Van de redactie: Ernst zit sinds 26 mei 2013 als secretaris in het bestuur van Sanshinkai Aikido Utrecht. Voor al je vragen over lidmaatschap, kortingen, U-pas, adreswijzigingen e.d. kun je bij hem terecht.