Proefles

Om een keer vrijblijvend aikido te proberen, bieden we je een gratis proefles aan. Voor iedereen is een proefles een andere ervaring. Sommigen hebben al eerder aikido of een andere krijgskunst gedaan en voor anderen is alles compleet nieuw. Hieronder volgt praktische informatie voor iedereen die een proefles bij Sanshinkai Aikido Utrecht wil volgen, om het een aangename en veilige kennismaking te laten zijn.

Hoe goed moet mijn conditie zijn?

Je hoeft zeker niet in topconditie te zijn. Tijdens een training kun je zelf je tempo en intensiteit aangeven of even een adempauze nemen. Aikido heeft onder meer een fysiek en een mentaal element. Hiervoor hoef je niet meer dan gewoon gezond te zijn. Mocht je twijfels hebben vanwege een blessure, beperking of iets anders, ga dan van tevoren na of je aikido kan doen. Dat kan bij je huisarts – en voor minder drastische zaken – ook bij ons.

Waar moet ik zijn?

Wij zijn te vinden in het witte schoolgebouw aan de Tamboersdijk 9 in Utrecht. De ingang is, gezien vanaf de straatkant, aan de rechterzijde van het pand. Een kwartier voor aanvang wordt het hek van de parkeerplaats geopend. Hier kun je gratis parkeren of je fiets stallen. Let op: parkeren in de buurt is betaald.

 

Mocht het hek nog niet open zijn, wacht dan met je auto op de inrit. Parkeer daarna helemaal achterin en niet vlak voor het gebouw. Verder is de locatie goed bereikbaar met het openbaar vervoer vanaf de bushaltes Rubenslaan en Stadion Galgenwaard.

Bij binnenkomst is het direct de trap op. Boven gekomen is links de dameskleedkamer en rechts de herenkleedkamer. In de kleedkamer kun je waardevolle spullen achterlaten, omdat deze tijdens de training op slot gaan. Het kan zijn dat we tijdens de training de zijdeur van het gebouw afsluiten. Tijdens de training staan onze telefoons uit, er is geen deurbel en vanuit de zaal kunnen we niet zien of er iemand voor de deur staat. Wees daarom op tijd aanwezig.

 

Wat neem ik mee?

Neem een paar slippers en een handdoek mee. De slippers zijn ervoor dat je niet op blote voeten in de kleedkamer, toilet, douche of zaal loopt. Met blote voeten mag je alleen op de mat komen waarop we trainen. Tijdens de training kom je soms met je hoofd op de mat te liggen. Uit hygiënisch oogpunt wast daarom iedereen voor de training zijn of haar voeten in de kleedkamer. Of je na de training wil douchen bepaal je zelf. Mocht je al beschikken een aikido- of judopak, neem die dan mee. Anders is een shirt met lange mouwen en een trainingsbroek met lange pijpen ook prima. Let op dat deze geen ritsen, drukknopen of iets dergelijks hebben.

Hoe verloopt een proefles?

Tijdens de training wordt er de nodige uitleg gegeven of is er een gevorderde in de buurt die je extra kan helpen. We trainen meestal met beginners en gevorderden door elkaar en maken soms groepjes op eigen niveau. Een proefles is geschikt voor iedereen die nog geen enkele ervaring met aikido heeft. Het zal zo veel mogelijk een normale training zijn, want er zijn meestal mensen die ook net zijn begonnen. Op die manier krijg je een realistische indruk van onze trainingen.

In welke taal worden de trainingen gegeven?

De voertaal van onze vereniging is Nederlands en we geven onze trainingen over het algemeen in het Nederlands. We hebben een aantal leden die een beetje of geen Nederlands spreken. Essentiële delen van de instructies geven we in het Engels of na een klassikale uitleg geven we ook persoonlijk een vertaling van de instructie. Veel van onze leden spreken meerdere talen. Aikido is verder een duidelijke lichaamstaal waardoor veel van de uitleg ook te zien is. Onze internationale seminars met buitenlandse leraren worden altijd in het Engels gegeven. De Japanse termen in aikido worden over de hele wereld gebruikt en dat maakt het ook makkelijker om over taalbarrières heen te stappen.

aikidoka 

Hoe kan ik mij opgeven voor een proefles?

Voor een proefles moet een afspraak worden gemaakt. De maandag- woensdag- en donderdagavondtraining zijn hiervoor het meest geschikt. Soms komt het voor dat, om welke reden dan ook, iemand het niet redt naar een proefles te komen. Dat kan gebeuren. Stuur dan ons bericht en maak een nieuwe afspraak voor een andere keer.

Enthousiast na een proefles?

Een proefles is slechts een momentopname. Mocht je andere trainingen en onze overige leden willen meemaken om een beter beeld te krijgen, dan bieden we je een proefmaand aan. Onze leden variëren in leeftijd van 20 tot 70 jaar en zijn van verschillende niveaus. De proefmaand kan op elk moment ingaan en hiermee kun je ook ontdekken welke trainingen het beste bij jou passen.