Tijdens de quarantaine vanwege COVID-19 geeft Sanshinkai Aikido Utrecht haar leerlingen eens keer per week huiswerk om zelfstandig te kunnen trainen. Daarnaast zijn er drie keer per week online thuistrainingen via een videoverbinding met Jitsi Meet. Deze bevallen zeer goed, daarom hieronder wat tips voor andere dojo’s die gesloten zijn.
- Zet je camera op een hoge plek, zodat ook de voeten van de docent goed te zien zijn. Zorg ook dat de microfoon niet afgedekt is.
- Zet je laptop of smartphone in een niet-storenmodus om verstorende notificaties te voorkomen.
- Laat – behalve de docent – iedereen zijn of haar microfoon en camera uitzetten. Hoe goed het beeld en geluid voor iedereen is heeft vooral te maken met hoe iedereen zijn of haar internetverbinding belast. Soms is het ook beter om te wisselen naar een minder snelle wifiverbinding die wel een sterker signaal heeft.
- Deel de training op stukken van 15 tot 20 minuten en maak de training niet lager dan een uur of een uur en een kwartier. Las na elk deel een minuut of twee pauze in zodat iedereen zijn of haar microfoon aan kan zetten en beknopt feedback kan geven, bijvoorbeeld dat je luider moet spreken. Een horloge of aparte timer is handig als je je eigen smartphone gebruikt voor de videoverbinding.
- Bereid je training goed voor. Anders dan in een gewone training kun je minder aanhaken op de uitdagingen die je in de groep observeert. Stuur van te voren eventueel wat filmpjes, afbeeldingen of korte beschrijving door van wat je je wil beoefenen. Goede bronnen zijn Darebee en YouTube
- Online gezamenlijk zelfstandig trainen heeft ook een belangrijk sociaal element in deze tijden van sociaal isolement. Neem aan begin en einde van de training daar paar minuten de tijd voor, zodat iedereen even elkaar kan begroeten of een grapje kan maken. Verder wel goed om stipt te beginnen en te stoppen.
- Wanneer nodig, herinner alle deelnemers aan het begin van de training dat de livebeelden alleen voor deze besloten kring zijn en niet opgenomen of gedeeld mogen worden.
- Experimenteer met de technische en didactische mogelijkheden en ontdek welke voor jouw dojo werken. Ga niet af van wat videodiensten claimen te zijn, maar test het zelf en lees vergelijkende onderzoeken. Videoconferentie is bijvoorbeeld ook mogelijk om op deze manier een borrel te organiseren of met leerlingen persoon bij te praten.